Restauratie A-Ford Town Sedan, 1931

Nijs de Zeeuw kocht in 2005 een A-Ford Town Sedan, type 155-D, uit 1931. De auto was geheel gedemonteerd en het plaatwerk op onjuiste wijze gestraald. Vele uren restauratiewerk hebben uiteindelijk deze mooie A-Ford weer op zijn wielen gezet.

Op deze pagina’s kunt u het verhaal over de restauratie van deze auto volgen. Een foto van het eindresultaat is al te zien op de ledenpagina’s.


Deel 1: het begin

De restauratie is ooit begonnen begin jaren 90 door Kees Eveleens (ook lid van de AFCN). De auto staat rechts op de foto hieronder, met de neus in het zicht.

Begin 2005 heb ik de auto na het lezen van een advertentie in Auto Motor Klassiek van Kees gekocht en opgehaald zoals de twee volgende foto’s laten zien, de bus zit stamp vol met onderdelen. Ik heb het thuis gelost en op me in laten werken wat ik had gekocht. Mijn vrouw was gelukkig mee geweest, dus schrok ze niet meer zo erg toen alles was uitgeladen.

De volgende keer zal ik vertellen wat Kees al had gedaan en proberen het te verduidelijken met wat foto’s.

Vriendelijke groeten,
Nijs de Zeeuw


Deel 2: de eerste tegenvallers

De restauratie begint met de demontage van de auto.

De totaal gedemonteerde carosserie. Alles wat uit elkaar kan is uit elkaar geweest.

Aan de foto’s kun je zien dat de auto helemaal uit elkaar is gehaald, zodat we goed konden zien wat er nog goed was en wat niet. Helaas was er meer niet goed dan wel, wat valt dat ondzettend tegen. Als je de auto zo zag dacht je “nou, dat ziet er nog heel niet zo beroerd uit”. Maar pas op, als je alles los haalt val je van de ene teleurstelling in de andere.

Van het hout was niet veel meer over. Alles is vervangen door nieuw essenhout.

Het plaatwerk was niet best, zeker waar delen aan elkaar zaten was er veel verrot en het houtwerk was uitermate slecht. Dus eerst maar eens het chassis laten stralen en poedercoaten, de motor, versnellingsbak en de assen reviseren, dan kunnen we over de rest eens rustig nadenken. Het plaatwek wordt ook gestraald maar dat pakt slecht uit (daar heb ik al eens iets over verteld).

De volgende keer meer over het houtwerk, wat ik weer probeer te verduidelijken met wat foto’s

Vriendelijke groeten,
Nijs de Zeeuw


Deel 3: het houtwerk

Deze keer zou ik wat vertellen over het houtwerk.
Het chassis, de motor en de assen zijn terug en in elkaar gezet, dus dan moet je verder.

Zoals jullie op de vorige foto’s gezien hebben was het meeste houtwerk verrot, maar je kon nog aardig zien hoe het geweest was. Nieuw kopen zou kunnen, maar er werd gekozen voor namaken. Meten is weten luid het spreekwoord, nou daar zijn veel uren aan besteed.

 

Van essenhout werd alles nagemaakt. Dat leek gemakkelijker dan het was vooral de ronde delen waren lastig (denk bijvoorbeeld aan de achterportieren). Om het ook nog zo te krijgen dat alles paste, denk bijvoorbeeld aan de stijlen en de portieren, koste bloed, zweet en soms een traantje, maar alle drie die dingen drogen vanzelf weer op. Na zo’n 750 uur was het aardig voor elkaar.

Aan de foto’s kunnen jullie zien dat alles vernieuwd is. Voor dit kunstwerk komt alle eer aan Kees toe, vandaar dat ik dus een NIEUWE A-Ford heb.

De volgende keer zal ik nog vertellen over het plaatwerk, de bekleding en de afbouw, aan de hand van wat foto’s. Dat zal dan tevens het laatste deel zijn.

Vriendelijke groeten,
Nijs de Zeeuw


Deel 4: de voltooing

Hier dan het laatste deel van de restauratie van mijn A-Ford.

Nadat het houtwerk klaar was heb ik eerst al het plaatwerk er aangemaakt en pasgemaakt (zie foto 1). Daarna heb ik alles afzonderlijk strak gemaakt en in de grondverf gezet. Dat was een klus van een jaar plamuren en schuren omdat het plaatwerk verknalt was met het stralen wat ik al eens heb vertelt. De foto’s geven een beeld van wat er allemaal gebeurd is. Vooral de motorkap viel niet mee, maar ik wist wat een nieuwe koste en dan houd je nog wel even vol.

Toen alles stak was, heb ik alles in de zwarte grondverf gespoten en daarna met een spuitbus zilver er over. Als je dan net zolang schuurt tot het zilver weg is moet het goed zijn. Toen hebben we alles apart in de lak gespoten en op het laatst de kale koets (zie foto’s).

De volgende foto’s laten zien hoe hij langzaam opgebouwd is. Voor de bekleding is er een complete set uit Amerika gekomen en met een beetje geduld en een heel beetje handigheid is dat goed te doen.

De laatste foto laat zien hoe het geworden is.

Het eindresultaat

Tot zo ver de restauratie van mijn A-Ford.

Ik vond het een eer dat mij gevraagd werd door Peter Reedijk om dit te doen en hoop zo een bijdrage te hebben mogen leveren aan onze geweldige site van de A-Ford club. Ik vond het erg leuk om te doen.

Met vriendelijke groeten,
Nijs de Zeeuw

Copyright 2025 | Deze website is gerealiseerd door Zeg maar Alex websites